Sosyal Medya

Güncel

Yasin Aktay: İhvan’ın düşmanları nerede; Kimsenin onu sorduğu yok

Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay bütün yönleriyle İhvan-ı Müslim'i köşesine taşıdı.



Yasin Aktay bugün İhvan'ı terör listesine sokanların bunun için geçerli bir mazeret üretemediğini bunların kendilerinin anti-demokratik tavırlarıyla hapishanelerde binlerce gazeteci ve siyasi tutan BAE ve Mısır gibi baskıcı rejimler olduğunu yazdı. Ayrıca İhvan bugün kendisine yönelik öz eleştiri getirirken bu despot yönetimlerin bundan da kaçındığını iddia etti.

Yazının Tamamı

Vurulduktan sonra kısa süre içinde hızla yayılan ve bugün itibariyle Ä°slam dünyasının en örgütlü ve en yaygın siyasi ve sivil toplum hareketine dönüşen Müslüman KardeÅŸler’i bugünün Mısır yönetimi terörist olarak yaftalamaya çalışıyor. Oysa Ä°hvan üyesi olan ve halkın oylarıyla CumhurbaÅŸkanı olarak seçilmiÅŸ olan Muhammed Mursi’ye karşı devletin silahlı kuvvetlerini kullanarak, dolayısıyla kendisini o makama atayanların emanetine ihanet ederek darbe yapan bugünün Mısır yönetiminin ta kendisi.
 
Darbeden daha büyük bir yolsuzluk, darbeden daha ahlaksız bir terör olamaz. Darbeler, baÅŸarıya ulaÅŸmış terör hareketleridir. Bugünün Ä°srail’i gibi. Terörist eylemlerle yaptıkları tedhiÅŸle, katliamlarla bir halka galebe çalıp oranın yönetimine koyulması onun terörist vasfının sadece devlet seviyesine yükselmesini saÄŸlamış oluyor, ama terörist vasfını ve karakterini yok etmiyor.
 
Ä°ÅŸin tuhaf ve trajik tarafı, bu devlet bugünün 5’ten ibaret BM yönetimi tarafından tanınınca, terörist eylemleri ve vasfı da uluslararası bir meÅŸruiyet görmüş oluyor. Bunun tehlikeli ve adaletsiz tarafı, bu teröristlerin kendi maÄŸdurlarına, kurbanlarına her türlü zulmü reva görmeleri yetmiyormuÅŸ gibi bir de onları terörist olarak niteleme avantajını elde etmeleri oluyor.
 
Oysa terörist yaftası en çok onlara yakışıyor. Bugünün Sisi yönetimi de darbe esnasında Rabia meydanındaki savunmasız insanlara ateş açarak üç bin insanı katlettiğinde, işlediği insanlık suçu yanına kar kalmış gibi, o katliamdan sağ kalanları da terörist olarak yaftalamaya kalkışıyor.
 
Oysa Ä°hvan hareketi, o gün bile lideri olan Muhammed Bedii’nin ifadesiyle “barışçıl çizgisi ona karşı çıkanların kurÅŸunlarından çok daha güçlü” bir hareket. MeÅŸruiyet çizgisinden hiçbir ÅŸekilde sapmadan eylemlerine devam ediyor olduÄŸu için bazen kendi mensupları tarafından korkaklıkla, yetersizlikle eleÅŸtirilmeyi göze almıştır. Ä°hvan tarihi teÅŸkilatın barışçıl ve meÅŸru siyaset çizgisindeki ısrarına katlanamayanların kendisinden kopup daha radikal veya silahlı eylem çizgilerine yönelmiÅŸ olmasının örnekleriyle doludur. Bu kopuÅŸlar yüzünden Ä°hvan’ın bitip tükeneceÄŸine dair intibalar bile oluÅŸmuÅŸtur zaman zaman. Ama Ä°hvan bu çizgisinden hiçbir zaman vazgeçmemiÅŸtir.
 
Mısır yönetiminin Ä°hvan’ı terörist olarak nitelemesi fazla ÅŸaşırtıcı olmuyor. Kendi ülkesinde herhangi bir demokratik seçimde iktidarın tartışmasız tek adayıdır Ä°hvan. Bu da darbecileri korkutuyor. Onu dışlamak için bazı sandık maskaralıklarını seçim diye takdim ederek günü kurtarmaya çalışıyorlar. Nereye kadar? Kaçış nereye? Eynel mefer?
 
Ä°hvan basitçe teÅŸkilatlarının kapısına kilit vurularak bertaraf edilebilecek bir örgüt deÄŸil ki. Adı üstünde: “Müslüman KardeÅŸler”. Bu tanımın içine bütün Müslümanlar giriyor. Mısır’dan veya baÅŸka herhangi bir Ä°slam ülkesinden bütün Müslümanları yok etmedikçe kardeÅŸlik vasıfları Müslümanlıklarının zorunlu bir sonucu olan Ä°hvan’ı yok etmiÅŸ olamazsınız.
 
Ä°hvan’ı BAE de terörist olarak niteliyor. Peki buna ÅŸaşırıyor muyuz? Elbette hayır. Ä°slam dünyasında nerede demokrasi karşıtı bir geliÅŸme varsa onu destekleyip her çeÅŸit terörist grubu, o ülkenin istikrarını bozmak adına besleyip sahaya sürüyor BAE. Türkiye’deki bütün terörist darbe süreçlerini destekledi, hala desteklemeye devam ediyor. ABD’nin de Ä°hvan’ı terörist listesine alması için ne büyük lobi faaliyetleri ve baskılar yaptığı herkesin malumu.
 
Bu konuda tuhaflığa bakın ki ABD daha objektif duruyor ve Ä°hvan’ın hangi eylemleri dolayısıyla terörist sayılması gerektiÄŸini sormayı akıl ediyor. Bu soruyu sorması aslında yetiyor. Çünkü buna verilebilecek ikna edici bir cevap yok. Ä°slam dünyasında demokrasinin düşmanları, doÄŸal olarak demokrasinin en güçlü taşıyıcısı, motoru olabilecek bir toplumsal hareketi boÄŸmaya çalışıyor. Ona karşı kullanılabilecek en geçerli yaftayı öne sürüyorlar ama iddialarının altını dolduramıyorlar. Doldurmaları imkansız zaten. Bilakis Ä°hvan’ı teröristlikle her suçlayışlarında kendilerinin demokrasiye ve insan haklarına karşı iÅŸledikleri cürümleri akla daha fazla getiriyorlar. Åžu anda Mısır ve BAE zindanlarında sorgusuz sualsiz, tutuklanmış ve iÅŸkence altında kaç gazeteci, kaç aydın, kaç siyasi insan var? Bu soru BAE’ye de Mısır’a da sorulmalı elbet.
 
İHVAN BARIŞ VE DEMOKRASİ ÇİZGİSİNDE, YA ONU ELEŞTİREN DARBECİLER NEREDE?
 
Ä°hvan’ın hiç mi hatası yok? Olmaz mı? Ä°hvan, 90. Yılı Anma Toplantısında Halit MeÅŸal’in de ifade ettiÄŸi gibi, her ÅŸeyden önce beÅŸeri bir harekettir. Ä°slam’ı temsil etme iddiası taşıyan bütün oluÅŸumlardan bir oluÅŸum ve hepsi gibi beÅŸeri hatalarla malul. Onu kimse hatadan ari göremez.
 
MeÅŸal’in konuÅŸması bir 90 yıl manifestosu gibiydi. Ama çuvaldızı da Ä°hvan’a batırmayı ihmal etmedi. Bir mesajı Türkiye’ye teÅŸekkür ve dua, bir mesajı Ä°hvan düşmanlarına, bir mesajı Ä°hvan’ı eleÅŸtiren Müslümanlara, bir mesajı da Ä°hvan’ın kendisine dönüktü. Her birine ayrı ayrı seslendi. Ä°hvan eleÅŸtirilmez bir hareket deÄŸil dedi. Ama insafı elden bırakmadan eleÅŸtirilmeyi fazlasıyla hak ediyor.
 
Ä°hvan’a veya herhangi bir Ä°slamcı harekete yöneltilen eleÅŸtirileri bizzat Ä°slam’a yöneltilmiÅŸ eleÅŸtiriler gibi algılamaktan behemehal vazgeçmek lazım. Ä°hvan’ı eleÅŸtirenler Ä°slam’ı eleÅŸtirmiÅŸ olmuyor sadece bir siyasi hareket olarak Ä°hvan’ın muhtemel yanlışlarını eleÅŸtiriyor olabilir ve bu da son derece doÄŸal ve mümkün. 90 yıl ve Ä°slam dünyasının her tarafından akan sayısız siyasi tecrübe birikimi aslında ona en güçlü akıl kaynağını saÄŸlıyor. Buna raÄŸmen bu aklın dışında bir akla ihtiyaç duyabilir, onlara kulak vermeli. Aynı zamanda 90 yıllık bir hareketin kendi içinde yaşın, tecrübenin avantaj olmak kadar hantallaÅŸtırıcı, muhafazakarlaÅŸtırıcı dezavantaj etkisi de ortaya çıkabilir. Bunu kuÅŸaklar arasındaki iletiÅŸimi ve entegrasyonu daha iyi saÄŸlayacak tedbirlerle çözmeyi önemsemek lazım.
 
Kısaca, gençleÅŸmek, güncellenmek, özeleÅŸtiri, Ä°hvan’ın gündeminde olan konular.
 
Ama Ä°hvan’ın düşmanları nerede? Kimsenin onu sorduÄŸu yok. Onlar darbecilikden, terörden, diktatörlükden, insan hakkı ihlallerinden, tekfircilikden, iÅŸgalcilerle iÅŸbirliÄŸinden vazgeçmeyi düşünüp tartışabilirler mi?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.